Wij, de jeugd, de toekomst van Europa, moeten terugslaan

Jun 26, 2016
Europa,Farage,jeugd

Vroeger dacht ik dat de pro-Europese ideologen het niet begrepen. Nog niet zo lang geleden zag ik Martin Schulz, de voorzitter van het Europees Parlement, in actie aan een Duitse universiteit. Hij begon zijn toespraak door de studenten in de aula te vragen om zich voor te stellen hoeveel van hen daar zouden zitten als dit het jaar 1945 was. Ongeveer de helft van jullie zou dood zijn, zei Schulz, en een heleboel anderen zouden verminkt en gewond zijn. Wauw, dacht ik, wat een briljante opening van een debat over de tekortkomingen van de Europese Unie.

Jochen Bittner is politiek redacteur van het weekblad Die Zeit.

Hoewel Europeanen van mijn generatie wel degelijk in Europa geloven, was het arrogante vertoon van de integrationisten moeilijk te verkroppen. Maar nu dreigt onze toekomst te worden gestolen door het andere uiterste, de maniakken van de desintegratie.

Volgens een peiling in de aanloop naar het Britse referendum was de keuze voor de brexit in grote mate een keuze van oud tegen jong. Hoe ouder de kiezer, hoe groter zijn of haar neiging om voor het vertrek te stemmen. Ongeveer 64 procent van de leeftijdsgroep van 18 tot 24 zei dat ze in de EU wilden blijven. Bij de 50 tot 64-jarigen was dat slechts 35 procent.

WIJ, DE JONGE, OPTIMISTISCHE MILJOENEN OVERAL IN EUROPA, MOGEN HET WESTEN NIET LATEN VEROVEREN DOOR FARAGE EN ZIJN GEESTGENOTEN

Wij, de jonge, optimistische miljoenen overal in Europa, mogen het westen niet laten veroveren door Farage en zijn geestgenoten. De haast om de nationale grenzen uit te vlakken, heeft de democratie beschadigd, maar die schade kunnen we herstellen door de problemen onder ogen te zien. Als de migratie binnen de EU de Britse lonen inderdaad heeft doen dalen, dan is dat een ernstig probleem. Maar dat kan worden opgelost door bijvoorbeeld de arbeidsmarkt strenger te controleren – en niet door heel het kader van de Europese samenwerking op te geven.

Men zal zeggen dat Angela Merkel, met de gastvrijheid waarmee zij de vluchtelingen heeft ontvangen en haar eis dat Europa haar voorbeeld zou volgen, verantwoordelijk is voor veel van het elan van de Leave-stemming. Dat is terecht. Haar boodschap was in principe juist, maar ze heeft te weinig gedaan om de indruk te corrigeren dat Europa opeens iedereen verwelkomde en dat zij en de rest van de elite blind waren voor de gevolgen van hun daden.

Maar het zou dom en gevaarlijk zijn om te denken dat Europa, met of zonder het beleid van mevrouw Merkel, zijn poorten kan sluiten en de groeiende druk van de ontwikkelingswerld op zijn grenzen kan negeren. Of dat de Europese landen apart beter zouden kunnen reageren dan samen.

De uitslag van het Britse referendum lijkt vandaag historisch, maar waarschijnlijk zullen we er later op terugkijken als slechts het eerste van een reeks gevechten om de Europese ziel. De uitbarsting van woede en agressie tegen het establishment is nog maar net begonnen. De volgende landen waar politieke bulldozers de kans zien om het sloopwerk te beginnen, zijn Nederland en Frankrijk.

De tegenstrijdige krachten van afbraak en vooruitgang zijn niet meer te verzoenen. De boze oude mannen laten zich niet vermurwen, hun xenofobie laat zich niet controleren of in een constructieve samenwerking kanaliseren. Wij, de jeugd, de toekomst van Europa, moeten terugslaan. We hebben al te veel tijd verloren.

[Totaal: 2    Gemiddelde: 3/5]

Reacties

2 Reacties

Advertenties

Over ariannelot

"Hidden manna from the promised "White Stone", Rev 2:17 P1446:5, 131:3.3 . . . It is evil to see sin where there is no sin; TO SEE NO SIN WHERE THERE IS SIN. Evil is the path of FALSE DOCTRINES. Those who avoid evil BY SEEING THINGS AS THEY ARE gain joy by thus embracing the truth. Make an end of your misery BY LOATHING SIN. When you look up to the Noble One, turn away from sin with a whole heart. Make no apology for evil; MAKE NO EXCUSE FOR SIN. By your efforts to make amends for past sins you acquire strength to resist future tendencies thereto. Restraint is born of repentance. Leave no fault unconfessed to the Noble One. 131:3.4 (1447.1) “Cheerfulness and gladness are the rewards of deeds well done and to the glory of the Immortal. No man can rob you of the liberty of your own mind. When the faith of your religion has emancipated your heart, when the mind, like a mountain, is settled and immovable, then shall the peace of the soul flow tranquilly like a river of waters. Those who are sure of salvation are forever free from lust, envy, hatred, and the delusions of wealth. While faith is the energy of the better life, nevertheless, must you work out your own salvation with perseverance. If you would be certain of your final salvation, then make sure that you sincerely seek to fulfill all righteousness. Cultivate the assurance of the heart which springs from within and thus come to enjoy the ecstasy of eternal salvation. ~~ Urantia Book Paper 131 ~~
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s